Pandas: Fakta og informasjon | Giant Panda Images


Giant pandaer er bjørn som er hjemmehørende i Kina, hvor de regnes som en nasjonal skatt. Selv med denne opphøyde statusen er de store pandas truet: bare rundt 1.600 lever i naturen, ifølge International Union for Conservation of Nature (IUCN). Omtrent 100 bor i dyreparker rundt om i verden.

Også kalt flotte pandaer, parti-farget bjørner, bambus bjørner og hvite bjørner, gigantiske pandas skiller seg fra andre pandas av deres store størrelse og svart-hvitt fargestoffer. Den dristige fargen kan gi kamuflasje, ifølge Smithsonian National Zoo.

Giant pandaer lever opp til sitt navn. De er 4 til 5 meter lange og veier opp til 300 kg. (136 kilo), ifølge National Geographic, omtrent det samme som en amerikansk svart bjørn. Til sammenligning er deres fjerne slektninger, røde pandaer, bare 20 til 26 tommer (50 til 65 cm) høye og veier 12 til 20 kg. (5,4 til 9 kg).

I naturen finnes kun gigantiske pandas i de fjerntliggende fjellområdene i sentrale Kina, i Sichuan, Shaanxi og Gansu provinsene, ifølge National Zoo. I dette området er det kule, våte bambusskoger som er perfekte for den gigantiske pandas behov. Giant pandas gjør deres huler fra uthulet logger eller stubber av barrtrær som finnes i skogen.

Spis fort - hestene kan komme!

Spis fort – hestene kan komme!

Kreditt: Sue Nichols, Michigan State University Center for systemintegrasjon og bærekraft.

En gigantisk pandas appetitt for bambus er umettelig. De spiser bambus 12 timer om dagen. Det legger opp til 28 kg. (12,5 kg) bambus hver dag, ifølge National Geographic. Men en grunn til at de spiser så mye er at bambus er lite næringsstoffer, ifølge San Diego Zoo. Giant pandaer spiser også gnagere, fisk, insekter og fugler. Å spise både vegetasjon og kjøtt gjør disse pandasene omnivores.

Den gigantiske pandaens mage er ideell for å fordøye bambus. Magen i magen er ekstra muskuløs for å fordøye bambus tre. Magen er også dekket innvendig med slim som hindrer at den blir punktert av splinter.

Giant pandaer er loners. De liker ikke å være rundt andre pandaer så mye at de har en økt luktesans som lar dem vite når en annen panda er i nærheten, slik at den kan unngås, ifølge National Geographic. Hvis en annen gigantisk panda kommer til å bli tett, vil de to ende oppe og knuse på hverandre. Noen ganger vil de til og med bite hverandre.

I gjennomsnitt er en gigantisk pandas territorium ca 1,9 kvadratkilometer. For å markere sitt territorium, gi jødiske pandas en voksaktig duftmarkør som de gnider på deres territorium. Andre gigantiske pandaer kan fortelle kjønn, alder, reproduktiv tilstand, sosial status og mer fra duftmarkøren, ifølge San Diego Zoo.

Den eneste gangen at disse pandene søker hverandre ut, er i parningstid. Menn vil bruke sin luktende evne til å finne en kvinne når de er klare til å mate.

Twin panda cub brothers snuggle opp på Zoo Atlanta, og nå har de navn: Mei Lun (mai loon) og Mei Huan (mai hwaan).

Twin panda cub brothers snuggle opp på Zoo Atlanta, og nå har de navn: Mei Lun (mai loon) og Mei Huan (mai hwaan).

Kreditt: Zoo Atlanta

Giant pandaer kompis på våren. Etter parring vil kvinnen være gravid i 100 til 180 dager. Så skal hun føde en eller to unger. Kubber veier kun 3 til 5 gram (85 til 142 gram) når de blir født, ifølge San Diego Zoo og er helt blinde ved fødselen.

På 18 måneder blir cuben avventet og sendt for å leve alene. Når kvinnene er fire til fem år og mennene er seks til syv år, er ungene helt modne. [Gallery: Baby Panda Pics]

Giant pandaer er faktisk bjørner. I mange år hadde forskerne lurt på om pandas var en slags bjørn, vaskebjørn eller noe annet. Men studier av panda DNA har bekreftet pandaens forhold til bjørner, ifølge San Diego Zoo.

Taksonomien av gigantiske pandas, ifølge det integrerte taksonomiske informasjonssystemet (ITIS), er:

  • rike: Animalia
  • Subkingdom: Bilateria
  • Infrakingdom: Deuterostomi
  • phylum: Chordata
  • subphylum: Vertebrata
  • Infraphylum: Gnathostomata
  • super~~POS=TRUNC: Tetrapoda
  • Klasse: Mammalia
  • underklasse: Theria
  • Infraclass: Eutheria
  • Rekkefølge: Carnivora
  • Underordenen ordenen~~POS=HEADCOMP: Caniformia
  • Familie: Ursidae
  • Genus og arter: Ailuropoda melanoleuca

IUCNs røde liste over truede arter kategoriserer gigantiske pandaer som truet. Dette er en forbedring. I 1980-tallet ble gigantiske pandas oppført som sjeldne av IUCN. Fra og med 2008, da den siste vurderingen ble gjort, var det liten tvil om at det var mindre enn 2500 modne gigantiske pandaer i naturen. En undersøkelse i 2002 indikerte en total befolkning på rundt 1600 personer. National Geographic estimerer at 100 gigantiske pandaer bor i dyreparker.

Trinn blir tatt for å redde dem, skjønt. Det er 50 panda reserver i Kina som beskytter rundt 45 prosent av den gigantiske pandas habitat, ifølge World Wildlife Fund.

Giant pandas har en spesiell bein som strekker seg fra håndleddene deres, kalt en "pseudo-tommel", ifølge San Diego Zoo. De bruker pseudotummen til å holde og manipulere bambus.

Giant pandas vil klatre 13.000 fot (3.962 m) opp fjellene i deres hjem område for å mate på høyere bakker i sommer, ifølge National Geographic.

Mannlige pandas, som mange andre pattedyr (men ikke mennesker) har en baculum, en benaktig stang i det myke vev av penis. I de fleste bjørner er det rett og rettet fremover. Imidlertid er det i gigantiske pandas S-formet og rettet bakover, ifølge Animal Diversity Web.