Hvordan lærte jeg å slutte å føle seg håpløs om penger


J.D. notat: Siste ukes prat av Vicki Robin ble arrangert av School of Financial Freedom, en Portland-basert organisasjon jeg er vennlig med. På den snakken møtte jeg Naomi Veak, en av skolens trenere. Hun og jeg har mye til felles (vokste opp fattige i små byer, deltok på samme høyskole, etc.). Jeg spurte om hun ville dele historien hennes med Get Rich Slowly readers. Hun var enig.

Har du noen gang tenkt på hvor annerledes livet ditt kunne ha vært hvis du hadde tatt noen råd? Hva om jeg fortalte deg at det kanskje ikke er for sent?

Jeg har nylig gjenoppdaget et brev som min mor skrev til meg da jeg var 19 år, deltok på en liten liberal arts college i en annen stat.

Brev fra Naomis mor

Mot slutten av brevet fortalte hun meg om å redde det, så gjorde jeg – selv om lesing det forlot meg sint og frustrert, og ikke et eneste ord sunket inn. Du ser, hun ga meg økonomisk rådgivning etter en annen tårefylt angrer for penger.

"Forvent ikke at tenkningen din endres over natten," skrev hun. "Gi deg selv tid til å føle den indre roen som til slutt kommer."

Denne "innad fred i sinnet" tok meg 25 år for å oppnå! Hvordan kom jeg endelig dit? Jeg heter Naomi Veak, og dette er min historie.

En dårlig jente på en rik skole

Jeg var en dårlig jente på en rik barneskole.

Det var en skole jeg ikke hadde råd til, og jeg var omgitt av livsstil. Jeg ble skamfull over at jeg ikke kunne betale for.

Dette var bare begynnelsen på en lang kamp med økonomi, hvor de samme pengeskriptene – ubevisste tro på penger som driver vår oppførsel – spilte seg ut igjen og igjen. (For mer om denne ideen, se J.D.s artikkel om hvordan pengeplanene dine former verden.)

Jeg ville ha penger. Jeg kunne ikke bare holde fast på det.

Naomi (til venstre) i Seattle, 1994

Kort tid etter college ble jeg hjemløs. Én venn etter hverandre ble testet da jeg krasjet i sofaen for lenge.

Et år senere levde kjæresten min og jeg fra sin lastebil på den kalde og regntunge kysten i Oregon. Jeg husker å sitte i drosjen, gråt da jeg regnet med vår siste håndfull forandring. Han skrev senere om å stjele en sandwich for å dele med meg i en kort essay med tittelen "Desperation and a BLT".

Overveldet av kredittkortgjeld gjorde jeg en avtale på et gjeldsavgjørelsesselskap for å hjelpe meg med å få ting under kontroll … bare for å fortsette å lade til samme konto et par måneder senere.

Så doblet studielåneskulden min da jeg kom tilbake til skolen for en annen grad.

Jeg var ulykkelig og flau, men jeg følte meg maktløs. Jeg forbød ikke mine beslutninger med de alvorlige situasjonene jeg fant meg selv i. Arbeidsomme, smarte mennesker kan gjøre dumme ting. Det skjer hele tiden. (J.D. og jeg synes det er interessant at vi delte den samme opplevelsen på samme skole bare noen få år fra hverandre.)

Jeg streber etter å utmerke seg på omtrent alt jeg gjør. Å være en fiasko i økonomistyring var uoverensstemmende med mitt selvbilde, men også på en eller annen måte følt uunngåelig.

Finne finansiell frihet

Jeg har hatt tre voksne karrierer så langt:

 • Fine dining restaurant server. Alle mine inntekter forsvant på ferier.
 • Mellomskole matematikklærer. Jeg trodde at hvis jeg jobbet hardt nok på jobben min, ville jeg på en eller annen måte bli tatt vare på.
 • En stilling hos et utdanningsteknologiselskap. Dette kom med en større lønn – men jeg matchet det med større utgifter.

Hver av disse jobbene forlot meg med samme nettoresultat, og de samme underliggende følgene av usikkerhet og mindreverdighet fra mine internaliserte pengeskript – de som holdt meg i live "penger inn / ut penger", uansett hvor mye kom inn. Jeg gjorde det ikke. Jeg vet ikke en annen måte å gjøre det på.

Så tok jeg Financial Freedom kurset fra School of Financial Freedom. Det forandret livet mitt.

Da jeg jobbet gjennom selvoppgaver med en kohort av elever, følte jeg at tåken løftet fra hjernen min. Mange netter jeg nesten ikke kunne vente med å få middagskåler ryddet, så jeg kunne jobbe på klassen.

Siden jeg tok kurset for økonomisk frihet, har jeg helt forandret mine vaner. Men det føles som jeg har mer, ikke mindre.

 • Innen få uker hadde vi bygget et beredskapsfond og betalt min manns studielån.
 • Da jeg deltok på en annen finansrådgivers presentasjon på jobben, forsto jeg endelig hva hun sa!
 • Og etter alle de årene med skam, har jeg nok selvkompetanse til å dele min økonomiske historie med deg.

Hvorfor kunne jeg ikke bare ha lest en bok eller lært noe av dette på egen hånd? Noen mennesker kan, selvfølgelig. Men jeg trengte noe annet. Jeg trengte en klasse. Jeg trengte strukturen, ansvarligheten, det sosiale aspektet ved læring, og jeg trengte å begynne å jobbe fra innsiden.

Siden jeg tok Financial Freedom 1, har jeg også fullført Financial Freedom 2, som dekker mer avanserte emner. Jeg har også begynt å jobbe for å øke min økonomiske ferdighet på fritiden. På grunn av det ene kurset vil jeg lese og ta med all slags informasjon om penger.

Mor kjenner best

Hva var moren min som prøvde å fortelle meg alle disse årene?

Ikke lenge etter at jeg tok kurset for økonomisk frihet, gjenoppdaget jeg mors mors brev i en eske med bilder. Jeg leste hennes ord i vantro. Dette er det hun prøvde å fortelle meg da jeg var på college?

Det hele gjør så mye mer for meg nå.

 • "Naomi, ikke la deg miste jorden økonomisk. Arbeid med systemet. Det kommer ikke til å endres bare fordi du vil at den skal. "
 • "Jo før du lærer at lykke ikke kommer fra materielle eiendeler, men andre verdier, jo lykkeligere vil du være."
 • "Hvor ofte tenker du på alt du må være takknemlig for?"
 • "Å lære et nytt verdisystem kan være en av de mest verdifulle leksjonene du lærer i høyskoleårene dine."
 • "Forvent ikke at tenkningen din endres over natten. Gi deg selv tid til å føle den indre roen som til slutt kommer … "
 • "Til slutt vil du tilpasse og du vil bli lykkeligere for det."
 • "De lykkeligste menneskene tjener penger til dem."
 • "Husk penger er for beskyttelse".
 • "Ikke la materielle eiendeler styre livet ditt."
 • "Du er ekstremt intelligent og har en bestemt natur når du tror noe er viktig. Bruk disse ressursene for å få kontroll. "

Min mor hadde rett, selvfølgelig. Mine penger skript var ikke en unnskyldning for å fortsette et destruktivt oppførsel mønster. Nå som jeg forstår meg selv, og har lært en helt ny måte å tenke på og oppføre seg med penger, har jeg vært i stand til å forandre seg.

Naomi feirer mors mors 70-årsdag

De lykkeligste menneskene tjener penger for dem. Vi gjøre må lære å jobbe i systemet; det vil ikke forandres bare fordi vi vil ha det til. Lære et nytt verdisystem er en av de mest verdifulle leksjonene jeg lærer. Det skjedde bare ikke for meg for 25 år siden.

En invitasjon
Naomi har gjort en bemerkelsesverdig overgang de siste par årene. Hun er borte fra å føle seg håpløs om penger til å føle seg bemyndiget. Dessuten ønsker hun å bemyndige andre.

På grunn av dette ble hun bedt om å lede en spesiell kvinne-bare kohorte i Financial Freedom-klassen som forandret livet hennes. Kurset starter denne fredag ​​15. mars. Registreringen er åpen til 20. mars.

Vicki Robin sier at det første nivået av økonomisk uavhengighet frigjør tankene dine. Hvis du har følt seg håpløs om penger, hvis du har lyst til å bli en pengesjef, bør du vurdere dette kurset!

Forfatter: Naomi Veak

Naomi Veak er treningsleder ved et utdanningsteknologiselskap i Portland, Oregon. Hun jobber i samarbeid med sin grafiske designer ektemann for å lage en samling inspirerende plakater og t-skjorter. Hun ventet bord i mange år, og jobbet også som matematikklærer i middelskolen. Naomi er en trener ved School of Financial Freedom. Hvis hun ikke er på sykkelen, finner du henne på en sti, på stranden eller i fjellet.